Ei en het kuiken

Het ei van een kip, eend en vogel

Hét levensbeginsel, zoals God dat bepaald heeft, wordt gevonden in het ei. Het begint héél klein en móet bevrucht worden, anders kan dat levensbeginsel niet uitgroeien tot nieuw leven. In het omhulsel, met daarin potentieel leven, moet het leven ingebracht worden. Zonder deze mannelijke bevruchting ontstaat er niets.

Dat levensbeginsel, uitgedrukt in het ei en het kuiken, is op tal van zaken van toepassing. Zo blies God Zijn “Neshamah” (Genesis 2 : 7) in de mens. Het omhulsel werd alzo door de Man “gevuld” met leven. “… alzo werd de mens tot een levende ziel“, staat er dan. Maar al vanaf het eerste begin staat vast dat dit omhulsel, het lichaam, de eierschaal, maar tijdelijk is. Het heeft een doel, maar uiteindelijk gaat het om het Nieuwe Leven van de mens. Zijn Nieuwe Leven in Christus als onderdeel van de Nieuwe Schepping.

Van een oude naar een Nieuwe Schepping

Het is ook van toepassing op de schepping zelf. God bevruchtte de oude schepping. In dat omhulsel vindt vervolgens een volledige transformatie plaats. Het oude wordt “opgegeten” en “omgezet”. Het omhulsel wordt in een vastgelegd proces geheel gevuld met de Nieuwe Schepping. En dan komt het moment dat het omhulsel barsten móet (het kan niet anders en dat gaat van binnenuit) om dat Nieuwe Leven openbaar te maken. Het oude verdwijnt en heeft z’n nut gehad, z’n taak volbracht. Het Nieuwe blijft.

De dooier in het ei

In het ei bevindt zich de zogeheten dooier. Die heeft van God de kleur geel meegekregen, omdat die kleur een afdruk is van goud. Via die combinatie is de gele eidooier verbonden aan de “eeuwige dingen”, aan de geestelijke dingen, die eeuwig zijn.

Die dooier zit in het witte eiwit en dat is een afbeelding van de ziel (in de Bijbel is dat zienlijke mens; geest én lichaam). Het dient tot voedsel om de vrucht te kunnen laten leven en groeien. Dit alles wordt omhuld door een “tijdelijke verpakking” en dat is wat wel zichtbaar is tijdens de transformatie – gedurende 21 dagen bij een kip – die voor de ogen van de buitenwereld verborgen is. Wat er oorspronkelijk in zat, zit er niet meer in! Het is verdwenen. Het is “verslonden tot overwinning”, zoals Paulus in 1 Korinthe 15 : 54 zegt:

En wanneer dit verderfelijke zal onverderfelijkheid aangedaan hebben, en dit sterfelijke zal onsterfelijkheid aangedaan hebben, alsdan zal het woord geschieden, dat geschreven is: De dood is verslonden tot overwinning.

Het vergankelijke (want het is niet meer…) is geworden tot iets geheel anders: tot een kuiken, een vogeltje en die heeft zijn bestemming in de hemel…

Fundamentele waarheid van het ei en het kuiken

De fundamentele waarheid, die ons via zoiets gewoons als een ei en het kuiken wordt getoond, is deze:

Het gaat niet om het leven ín het ei, in het omhulsel, maar om het leven dat voortkomt úit het ei, nádat het omhulsel gebroken is. Dit geldt ook voor de mens. Het leven ín het omhulsel is maar tijdelijk en zal weggedaan worden. Het is de bedoeling dat er, ná het proces in het ei, een Nieuwe Schepping uit voorkomt. Dan met onvergankelijk leven, omdat dit het leven in Christus is.

Wat wij leven in het omhulsel – de eischaal – noemen, is niet hét leven. Het maakt niet meer dan deel uit van het proces op weg naar wat in Gods ogen wel leven is. Dat leven begint als het kuiken zich ontdaan heeft van de uitermate krappe behuizing waarin het zeer beperkt in bewegingsvrijheid was.

De weg naar een Nieuwe Schepping toont God in ei en het kuiken. Zo werkt het, legt hij uit aan Zijn schepselen. Het is juist de bedoeling dat de oude mens verdwijnt, niet meer gevonden wordt.

Die “omzetting van oud naar nieuw” is ook wat er zal gebeuren bij de “opname van de Gemeente“, dan wel onze “openbaring voor de rechterstoel van Christus”. (2 Korinthe 5 : 10)


Het nut van het ei voor de “oude mens”

Voor de “oude mens”, de mens in het “vlees”, blijkt het ei zeer van nut te zijn. In tal van voedselproducten wordt het gebruikt. Het ei versterkt het lichaam, zo blijkt uit deze opsomming (bron: Vitalize.nl):

 1. Boordevol vitamines
  Eieren bevatten veel vitaminen en mineralen, zoals vitamine A, B2, B12, D, E, K, foliumzuur, ijzer, zink en selenium.
 2. Goed voor de ogen
  Eieren bevatten luteïne en zeaxanthine, antioxidanten die een jouw ogen beschermen tegen vrije radicalen.
 3. Ondersteuning lever
  Door de aanwezigheid van choline hebben eieren een positieve invloed op de lever. Deze vitamineachtige stof ondersteunt namelijk de reinigde werking door de lever. 
 4. Helpt de weerstand
  Naast de zon, zijn ook eieren een bron van vitamine D. Een ei bevat 41 IE  vitamine D. Dat is ruim 10% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D.
 5. Goede bron van eiwitten
  Een inkoppertje… Een ei bevat veel eiwitten, die jouw lichaam onder andere inzet voor het behoud van sterke botten en spiermassa.

Ei en het kuiken